De deelnemers ervaren de fotoreizen als een geweldige reis. Dat verzin ik natuurlijk niet, dat is echt zo! Hieronder wat ervaringen van deelnemers van de fotovakantie:

Frank: In één woord ? Geweldig ! In twee woorden : intensief en ontspannen. En dat was ook precies wat ik zocht:  Intensief bezig zijn met fotografie in een kleine groep waardoor er werkelijk individuele aandacht is , leren van Mischa en van elkaar. Doordat het intensief is , ben je ook even helemaal weg uit de alledaagse sfeer. De week lijkt dan ook veel langer dan hij in werkelijkheid is! Dat is meteen het antwoord op mijn vraag aan Mischa: ” Waarom duurt de week niet van zaterdag tot zaterdag ? ” nou….ik heb inderdaad zelf gemerkt hoe intensief deze fotoworkshop is. Het geeft mij óók een nieuwe boost.
Ontspannen is het, door de geweldige locatie, het heerlijke weer maar vooral de gastvrije ontvangst door Mischa , Violet en Wouter. Wat is dat toch tof als je moe aankomt , na een lange rit en je wordt door deze warme mensen ontvangen met drankje en een zoutje . Of een een kopje koffie of thee en een zelf gebakken zoetje .
Het heerlijke eten tijdens de week , in een geweldige sfeer maken het helemaal top. Je hoeft zelf niets te regelen. En de cursus is eigenlijk ook ontspannen omdat duidelijk is, dat niets moet en dat je helemaal zelf mag weten waaraan je wel of niet meedoet.”

Ruud en Monica: “De prachtige lokatie in Huedour, bij Wouter en Violet Udo, was natuurlijk al een zeer idyllische plek! Natuurlijk gaat de liefde ook door de maag, het eten was voortreffelijk. Leuk om ook de recepten te bespreken en mee te krijgen!
Maar bovenal jouw inzet en professionele opzet/begeleiding van de week was voor ons boven verwachting. Ik heb veel geleerd. De verschillende opdrachten en het bespreken ’s avonds van de gemaakte foto’s is leerzaam. Door ieders input krijg je van alle kanten enthousiast support en heb ik anders leren kijken naar de mogelijkheden die er nog meer zijn dan mijn eigen ervaring en visie. Jouw enthousiasme en geduld maakte van deze week een feest en een succes!
Wat ik met name geleerd heb is; meer kennis over de camera zelf, compositie, sluitertijden & diafragma bij zonsopkomst, sterren fotograferen, portret. Natuurlijk was mijn lichaamshouding helemaal niet goed, ik had in het verleden vaak last van mijn nek na een lange dag met de camera op stap geweest te zijn. Nu weet ik waar ik op moet letten als ik de drie seconde regel in acht neem. Je hebt mij hier echt mee geholpen!
Daarnaast was het prettig dat je altijd zo bereikbaar was de hele week. Het even over de schouder meekijken, het niet gelijk uitleggen maar door te vragen er zelf achter laten komen, maakt dat het echt duidelijk wordt waar je mee bezig bent.
Ik kan een fotografieweek of workshop echt aanraden voor iedereen. Het maakt niet uit hoe ver je bent op je pad, gewoon doen! Het is ook leuk om weer nieuwe mensen te ontmoeten. De groep was gewoon leuk en gezellig. Ik heb ook pret gehad en regelmatig in een deuk gelegen om alle gekkigheden die je tegenkomt in zo’n week.
Dankjewel Mischa!”

Guus en Carla: “De reis was in een woord: Gewéldig. Wat heb ik genoten van deze trip. De stad op zich is al meer dan de moeite waard met haar gebouwen, parken, musea, gewoonten, bezienswaardigheden……….
Jullie enthousiaste en gedreven rondleiding en begeleiding heeft de uitstekende New York beleving voor mij onvergetelijk gemaakt. Wat ik als bijzonder positief ervaren heb is dat Mischa ons op de juiste momenten naar de juiste plekken meenam om mooie foto’s te kunnen maken. Dat was super. Daarnaast vond ik de gospeldienst in Harlem indrukwekkend, de dumpling-tour gezellig en de fietstocht een heus spektakel. Het was een mooie mix van gezamenlijke activiteiten en genoeg tijd om eigen invulling te geven aan de dag. Hierbij wil ik uiteraard opmerken dat Mischa natuurlijk erg bevoorrecht is om sommige dingen te regelen, omdat hij een rechtstreeks lijntje richting Barack en Michelle heeft. Hebben wij maar mooi van mee geprofiteerd, toch?”

Maarten: “Twee trefwoorden die me meteen te binnen schoten om de fotovakantie Frankrijk te beschrijven zijn “intensief en ontspannen”. En dat was ook precies wat ik zocht. Intensief bezig zijn met fotograferen en digitaal bewerken. Leren van Mischa en van elkaar. Doordat het intensief is ben je ook even helemaal weg uit de alledaagse sfeer en ben je meteen onderdeel van de groep. De week lijkt dan ook veel langer dan hij in werkelijkheid is.
En “ontspannen” omdat de geweldige locatie, de gastvrije ontvangst en het heerlijke eten een geweldige sfeer verzorgen waarin de week zich afspeelt. Je hoeft zelf niets te regelen. En de cursus is eigenlijk ook ontspannen omdat duidelijk is dat niets hoeft en dat je helemaal zelf mag weten waaraan je wel of niet meedoet.”

Ellen:Pas laat kwam ik met het idee om een fotovakantie te gaan tijdens mijn zomervakantie. Na wat gegoogle kwam ik op de site van Mischa de Muynck. Een aantrekkelijk verhaal wat aansloot bij mijn wensen. Ook fijn: Mischa nam meteen contact op om mijn gemailde vragen te beantwoorden. Hij gaf meteen een vertrouwd gevoel wat tijdens de reis alleen maar werd bevestigd. Alle reisinformatie kwam gedetailleerd en op tijd en we konden geheel vertrouwend op de routebeschrijving op weg.

Waar arriveer je en word je met naam verwelkomd? Krijg je een heerlijk drankje en hapje ( ja heus: oesters, meteen geleerd oesters openen) bij aankomst? De toon was gezet! Hulp bij alle bagage naar de kamer brengen! Rondleiding over het terrein en organisatorische afspraken. In feite kwam het neer op: heel veel kan, voel je thuis, bedien jezelf en kom als je iets wenst.
Mischa was op alles voorbereid, had meer opdrachten bedacht dan wij konden uitvoeren, alleen al omdat misschien een van ons toch met die ene specifieke vraag zou komen.
Mischa, een gedegen vakman, hij gaat voor kwaliteit in zijn eigen werk, maar ook eist hij veel van de cursisten. Hiermee bedoel ik dat hij ieder op eigen niveau uitdaagt en adviseert en ook ongezouten zijn mening geeft. Ik vond dit prettig, hij daagde me uit tot meer uit mezelf en de camera halen. Daarom wilde ik namelijk een fotovakantie.

We bezochten de begraafplaats van Aubusson, de stad Limoges, het beschilderde kerkje van Sous-Parsat, het beeldendorp Masgot, twee markten en maakten natuurwandelingen. Niet te vergeten ook nog de nacht fotografie.
Wilde je mee, prima gezellig. Wilde je iets anders, van helemaal niks, tot een dag meehelpen in de keuken: ook goed.
Mischa heeft de hele week alle uren voor de groep klaar gestaan. 

Heeft de reis voldaan aan mijn verwachtingen?
Meer dan dat. Mijn wens was een reis waarbij ik beter leerde fotograferen en dan ook met mensen kon optrekken, bezichtigen van nieuwe omgeving, einden lopen en verwend worden door heerlijk eten. Ik kan ieder aan bevelen: op alle fronten wordt tijdens deze reis aan bovenstaande toch niet geringe eisen voldaan. Sterker nog: het resultaat was bovenverwachting! Nog steeds is er contact met medecursisten. Nog steeds houd ik enthousiaste verhalen in mijn omgeving.

De reis is het geld dubbel en dwars waard!

Deze reis is een aanrader, zowel voor diegene die willen fotograferen, als voor kookenthousiastelingen. Ik heb niet eens uitgewijd over de fantastische kookkunsten en variatie aan gerechten die we tijdens deze week hebben mogen proeven.”

Marian: “In juli een week fotograferen en lekker eten in hartje Frankrijk dat leek me wel wat. Voor de eerste keer met een groep onbekende mensen een hele week doorbrengen, samen op stap, samen fotograferen, samen koken en samen eten. Oeps, dat is wel veel samen voor iemand die gewend is om er veel alleen op uit te gaan.

Nu weer thuisgekomen kan ik zeggen dat het geweldig was. De ervaring was boven verwachting!

Onder bezielende leiding van Mischa heb ik een heerlijke week beleefd, het enthousiasme voor fotografie werd aangewakkerd, elke dag leerde ik een mooiere foto maken. Verder zorgden het prachtige weer en het lekkere eten en drinken voor een ontspannen sfeertje. Niks moest en veel kon, Mischa wist goed de balans te creeeren tussen ontspannende momenten en actief bezig zijn met de camera of de bewerking van de foto’s. En wilde je een activiteit overslaan…en bijvoorbeeld een boek lezen? Ook helemaal prima, vrijwel naadloos kon je je weer bij een volgende activiteit aansluiten.

Een dag heb ik deelgenomen aan de kookgroep, ook dat was een hele ervaring op zich. Ogen en oren goed open gehouden en ook op kookgebied heb ik de nodige tips en trucs verzameld.
Thuisgekomen heb ik een prachtige herinnering in de vorm van mijn fotoreportage.

Mischa en natuurlijk ook de anderen: Bedankt voor deze fijne week!”

Hermien: Wat kan ik nog toevoegen aan de enthousiaste verhalen van mijn medecursisten? Alles wat ik wilde zeggen, staat er al. Twijfel vooral niet aan al die positieve ervaringen, het wás nu eenmaal TOP. 

Bij Mischa denk ik gelijk aan 2 dingen: respect en geduld.
Respect voor het niveau en de stijl van ieder afzonderlijk. Hij sluit zich volledig aan bij wat jíj wilt leren. En helpt je daar elke dag aan herinneren. Dat is fijn, want dan leer je veel!
En snap je iets niet? Je kunt alles aan hem vragen. Hij legt het je uit, met alle geduld. Ook als je na 3 dagen weer hetzelfde vraagt. Of als je vastloopt in de techniek. Met engelengeduld heeft hij mij geholpen met mijn top 20. Zelf had ik het al opgegeven.
Ik had een heerlijke week. En het leuke aan fotografie is dat je nooit uitgeleerd raakt. Dus Mischa, wie weet volgend jaar weer??”

Anneke: “Ik beveel dit van harte aan bij iedereen die het leuk vind om in een ontspannen vakantie sfeer wat meer van je camera te leren. We hebben leuke en interessante lokaties bezocht en daar met het geleerde leuke foto’s gemaakt. Voor mij waren de sessies aan het einde van de dag het meest leerzaam. De foto’s gemaakt gedurende de dag werden dan op een respectvolle manier besproken en tips werden gegeven. Mischa heeft zijn kennis op een ontspannen manier, en af en toe met veel humor, overgebracht. Ikzelf had mjn camera nog niet zo lang maar na een week voelde ik me al (bijna) een fotograaf. Al met al een aanrader.”

Anne: “3 jaar geleden heb ik een spiegelreflex camera gekocht. Ik vond het leuk om foto’s te maken en te experimenteren met de instellingen op de camera, maar al snel bleek dat ik er weinig kaas van had gegeten. Links en rechts zag ik op internet aanbiedingen van fotocursussen maar dit trok me niet erg omdat je dan vaak ’s avonds doordeweeks op pad moet om ‘huiswerk’ te maken voor de cursus. En toen kreeg ik de folder van ‘Fotovakantie in Frankrijk’ onder mijn neus geduwd door een collega. Ik was direct enthousiast. Wel bleef ik me afvragen of ik wel genoeg kennis en ervaring had opgedaan om mee te kunnen komen in zo’n groep. Maar ik kende Mischa al langer en had er vertrouwen in dat ik in elk geval genoeg op zou kunnen steken tijdens zo’n week en dat het vooral ook gezellig zou worden. Uiteindelijk was het dan zo ver, en… het was geweldig! Zondagavond werden we ontvangen met een lekker diner, terwijl we elkaar als deelnemers onderling leerden kennen. Helaas hield na zondag het mooie weer even op, maar zo kregen we ruimschoots de kans om te leren fotograferen met slechte weersomstandigheden… 😉 Maar ondanks het slechte weer heb ik het echt heel leuk gehad. Het was intensief, maar gezellig en ontspannen en daarnaast ook nog eens leerzaam. Kortom een vakantie die voorbij vloog en die ik zeker voor herhaling vatbaar vind! Vrijdagavond hebben we aan elkaar een selectie van onze foto’s laten zien en daar merkte ik bij (en anderen ervoeren hetzelfde) dat ik me zo snel had ontwikkeld als fotograaf binnen 1 week dat ik me bijna schaamde om mijn beginnersfoto’s van maandagochtend nog in de presentatie te zetten. Slotsom: een vakantie waarin ik veel heb gelachen en veel heb geleerd!”

Ook op mijn Facebookpagina kan je lezen dat deelnemers mijn aanpak waarderen. Zij beoordelen HeelHollandFotografeert met een 4,9 van 5 sterren op Facebook en een 9,4 op Trustpilot.